سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. شنبه تا چهارشنبه ساعت ۷:۳۰ با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
روحانی با اصرار بر FATF به نفع اصولگرایان حرکت کرد!
«عبدالرضا هاشمزایی»، از نمایندگان اصلاحطلب مجلس در مصاحبه با شماره شنبه گذشته روزنامه آرمان امروز گفته است:
«به عنوان یک اصلاحطلب می گویم، دولت در جهت اصولگرایی حرکت میکند. این قضیه در مورد شخص رئیسجمهور و وزرای وی صدق میکند.»[1]
*جریان سیاسی خاص از صبح فردای انتخابات ریاست جمهوری 96 و پس از آنکه احساس کرد از قِبَل رئیسجمهور روحانی به اهداف خود رسیده؛ طرح «عبور از روحانی» را در دستور کار گذاشت.
معالوصف اما بعید بود چهرههای این جریان به بیان صحبتهای سخیف و یا حرفهایی روی بیاورند که هیچ استدلالی برای آنها وجود ندارد.
یک نگاه ساده به قضایایی مثل برجام، حضور اسحاق جهانگیری در سمت معاون اولی رئیسجمهور، اظهارات عاشقانه چپهای ستادی درباره روحانی (مثل ما «فدائیان روحانی» هستیم، ما به راهی میرویم که او بگوید، ما تضمین روحانی هستیم و روحانی از ما هم بهتر بوده است) اصرار دولت و اصلاحطلبان به اجرای FATF و تشکیل کابینهای با شاکله اصلاحطلبی از سوی رئیسجمهور روحانی به روشنی نشان میدهد که دولت اعتدال بر کدام مسیر و سیاق حرکت کرده و میکند؟!
قبل از هاشمزایی، علی صوفی، دیگر فعال اصلاحطلب نیز طی اظهاراتی مدعی شده بود که که معرفی «فرهاد دژپسند» برای تصدّی وزارت اقتصاد از سوی روحانی؛ بخاطر جلب رضایت اصولگرایان بوده است!
این در حالیست که دژپسند، از مدیران مبرّز دولت اصلاحات و فردی است که در اعتراض به احمدینژاد از سمت خود استعفا کرد.
او در دولت روحانی مجددا به ساختار دولت بازگشت.[2]
گفتنیست، «محمد عطریانفر» از مشاهیر حزب کارگزاران به تازگی در سخنانی تأکید کرد که ما اصلاحطلبان نه تنها حامی روحانی بودیم بلکه شریک او هم بودهایم.[3]
***
شروع ناشیانه معاون اول برای «عبور از روحانی»
جهانگیری «اختیار» ندارد؛ شرف که دارد...
ایسنا گزارش داد: اسحاق جهانگیری، از فعالین اصلاحطلب، عضو شهیر حزب کارگزاران سازندگی و معاون اول رئیسجمهور روحانی روز یکشنبه گذشته و در مراسم گرامیداشت روز ملی صادرات طی اظهاراتی گفت:
«آقای شریعتمداری از این موضع صحبت کرد که مدیران کشور ترسیدهاند. این در حالی است که من مکررا گفتهام در شرایط فعلی مدیران ریسکپذیر را میخواهیم. در واکنش به این صحبتهای من برخی میگویند چرا در این شرایط مدیران را برکنار نمیکنید؛ آنها فکر میکنند که در دستان من قلم و کاغذ است و راه که میروم میتوانم مدیر را برکنار کنم. این در حالی است که من تا الان اجازه برکناری مدیرم را پیدا نکردم چه برسد به وکیل، وزیر و...!»
وی ادامه داد: برکناری کارساز نیست بلکه مدیر باید ریسکپذیر و تصمیمگیر باشد؛ اگر مدیری این موضوع را نمیپذیرد به کشور ظلم میکند که پستی را قبول میکند.[4]
روایت خبرگزاری ایلنا هم از اظهارات جهانگیری به این شرح است: «قیمت پایه صادراتی اصلاح خواهد شد، به من گفته شده که موضوع حل شده است، این در حالی است که اگر موضوع حل نشده است، به من نامه بنویسید که حل نشده است. ما در کشور در این شرایط مدیر ریسک پذیر می خواهیم. من دستم قلم و کاغذی نیست که کسی را برکنار کنم این در حالی است که من تا این لحظه اجازه برکناری منشی خودم را هم نداشتهام. بنابراین از من انتظار نداشته باشید وکیل و وزیر تغییر دهم!»
*غلامحسین کرباسچی، دبیر کل حزب کارگزاران در واکنش به این اظهارات جهانگیری به آنا گفته است: «من صحبت آقای جهانگیری را شنیدم اما نمیدانم چرا این حرف را زد؟ اگر من به جای او بودم که حتی نمیتوانستم منشی خودم را تغییر دهم، یک روز هم در کابینه دولت نمیماندم.»[5]
اظهارات جهانگیری همچنین از آنرو تعجبآور است که او کاندیدای پوششی رئیسجمهور روحانی در انتخابات 96 نیز بود.
آگاهان سیاسی معتقدند صحبتهای جهانگیری نه از باب نداشتن اختیار که صرفاً به منظور تکمیل پازل «عبور اصلاحطلبان از روحانی» است.
در واقع جهانگیری باز هم نقش یک کامیکازی و فرد پوششی را ایفا کرده اما این بار برای اصلاحطلبان.
جدای از این بایستی به جهانگیری یادآور شد اولاً این شرط جوانمردی نیست که پس از آنکه 5 سال تمام از دولت دفاع کرده، برنامههای روحانی را توجیه کرده و حتی نقش فدایی او را ایفا کرده اما به جای گفتن حقایق ماجرا به مردم؛ بهانه نداشتن اختیار را پیش بکشد...
ثانیاً وجدان حکم میکند که جهانگیری به مردم بگوید از 5 سال پیش اختیار نداشته یا بحث «مسلوبالاختیاری» مربوط به روزهای اخیر است؟
ثالثاً داشتن وجدان اقتضا میکند جهانگیری اگر اختیار ندارد؛ به قول کرباسچی حتی یک روز هم در دولت نماند!
همچنین اقتضای رابع وجدان و شرف آنست که جهانگیری به مردم توضیح بدهد چطور 5 سال آزگار اختیار نداشته اما از این گفته که ننهجان او هم اگر پول داشته باشد میتواند مدیریت خوبی اعمال کند، چرا با اینکه اختیار خاصی در دولت نداشت اما در ایام انتخابات آنچنان تندروی کرد که دیگر صلاحیت برخی مراودات با مقامات عالی نظام را از دست داد و جهانگیری اگر اختیاری نداشت و کاری نمیتوانست، بکند پس با کدام وجدان به جای حمایت از منتقدان دولت به آنها میتاخت و از این میگفت که شما عصبانی هستید و رأی مردم را نمیپذیرید؟!
در تکمله این صحبتها لازم به توضیح است که معاون اول کابینه در هیچ دولتی نمیتوانسته وزیر را تغییر دهد و اگر هم چنین توقعی وجود دارد، یک توقع زیادی است. به سخن دیگر اینکه مرحوم حبیبی، محمدرضا عارف، داوودی و رحیمی هم که قبل از جهانگیری معاون اولی را تجربه کردهاند هرگز اختیار جابهجایی وزیران را نداشتهاند.
بحث عدم اختیار جهانگیری برای برکناری منشی هم یک شانتاژ بیشتر نیست و آقای جهانگیری در واقع شروع بد و ناشیانهای برای مسئله «عبور از روحانی» داشته است.
آگاهان سیاسی از این میگویند که تحلیل طیف کارگزارانیها در اردوگاه اصلاحات این است که بایستی با عبور از روحانی، دامن جریان سیاسی خاص از اقدامات و ناکارآمدیهای دولت رئیس جمهور روحانی پاک شود و عاشقیهای دو جریان اعتدال و اصلاحات از یادها برود.
اما تحلیلگران معتقدند که این رخداد، شدنی نیست و اصلاحات و اعتدال بر اثر همان عاشقیها دچار یک سرنوشت محتومِ مشترک شدهاند.
به سخن دیگر اینکه، عامل اصلی ناکارآمدیها و مشکلات موجود از نظر مردم؛ اصلاحطلبان و در مرحله بعد جهانگیری و روحانی هستند.
***
1_ http://www.armandaily.ir/fa/print/main/236312